fbpx

Kako lahko pomaga poslovni coach?

Coaching

Piše:Erika Križnar

Ste se morali zaradi aktualne situacije v podjetju reorganizirati, da bi ostali konkurenčni? Morate dvigniti produktivnost, učinkovitost in zmanjšati stroške in imate zato nemir med zaposlenimi?

Ali pa imate v podjetju sodelavca, s katerim težko dosegate želene rezultate? Posameznika, ki v timu, ne deluje dobro, je konflikten ali neproduktiven?

Ste se znašli pred izzivom, pa ne vidite izhoda?

Če ste preizkusili že različne načine, da bi rešili določen problem pa niste bili najbolj uspešni, vam je za tovrstno delo primanjkovalo časa ali pa znanja, vam coaching zagotovo lahko pomaga.

Postaviti prave cilje

Konkurenčne organizacije v času hitrih sprememb potrebujejo znanje in sredstva, občutek za smer, vizijo usklajeno s kratkoročnimi cilji, predvsem pa močne vrednote. Od vprašanja »Kaj je narobe?« se usmerjajo k vprašanju »Kaj želimo?«

Oblikovati lastne cilje pomeni prevzeti odgovornost za svoje življenje in imeti svoj lasten namen.

Cilji so »sanje z nogami«, ki nas lahko peljejo kamor koli. Če ne vemo kam gremo, potem cilja ni mogoče doseči. Zato je za uspešnost pomembno, da vemo, kam želimo priti. Pa naj bo to kot družba, podjetje ali posameznik. Če se na nekaj osredotočimo, potem to tudi lažje, hitreje in pogosteje zaznavamo.

Agilia_osebni in poslovni couching
Agilia_osebni in poslovni couching

Gledati na stvari pozitivno, ni »naravno«

Veliko bolj učinkovito in produktivno je, da se osredotočamo na pozitivne stvari. A ker je človekov um evolucijsko naravnan k obrambi in preživetju, smo primarno bolj osredotočeni na težave. Zato seveda obstaja velika verjetnost, da bomo le-te bolj pogosto našli in da bodo posledično tudi dlje ostale pri nas. Zato, da na stvari gledamo praviloma pozitivno, je potreben trening.

»Notranji motorji« usmerjajo naš um

Poleg same osredotočenosti naš um vodijo tudi naši motorji, ki jim pravimo metaprogrami. Vsi smo v življenju radi uspešni, vendar uspešnost za vsakega od nas pomeni nekaj drugega.

Nekateri želimo čim prej doseči cilj, drugi pa preprečiti, da se kaj hudega ne bo zgodilo. Jasno je, kako iritirano se počuti tim, v katerem je večina ljudi zelo ciljno naravnanih, eden izmed njih pa v vsaki stvari vidi težavo. Za to osebo se zdi, kot da ves čas namerno ruši vizijo in prizadevanje skupine, da se stvari spremenijo in posodobijo.

Čeprav morda na prvo oko zgleda, da imate pred seboj trd oreh, je zadeva pravzaprav enostavno rešljiva.

Za take in podobnih želene spremembe svojega ali drugega vedenja so usposobljeni coachi.

Kaj je vloga poslovnega coacha?

Coach je oseba, ki vam že v nekaj urah lahko pomaga. Vloga coacha je, da pomaga definirati cilj, razvijati veščine in sposobnosti, poiskati in aktivirati vse vire, da spodbudi posameznika k razvoju in uporabi svojih lastnih virov z namenom doseganja zastavljenih ciljev.

Coach pomaga ozavestiti okolju ali vam neželena vedenja ali osvetliti slepo pego.

Pripelje vas od tam kjer ste, do tja, kamor želite priti. Coaching pomaga ljudem, da razčlenijo, kaj želijo, da oblikujejo, razjasnijo in konkretizirajo svoje želje.

Se vam zdi, da ljudje ne potrebujejo coacha? Da je coach potreben le »čudnim« ljudem?

Naj vas vaša prepričanja ne omejujejo!

V tujini je že dolgo poznana uporaba. V športu imajo coache in trenerje, da jim pomagajo dosegati najboljše rezultate, enako velja tudi za uspešna podjetja in posameznike.

V Sloveniji je uporaba coachinga, glede na to, kako velike in močne spremembe z njim lahko dosežemo, za poslovni namen, še vedno premalo uporabljen. Z njim pomagamo podjetjem zaposlenim, vodjem, posameznikom. Kjerkoli se pojavi potreba po doseganju želenih sprememb.

Prav s coachingom so mnoga podjetja in posamezniki izboljšali uspešnost.

Človek za rast potrebuje nego, spodbudo in svetlobo, po kateri segamo. Bistvo coachinga je osvoboditi potenciale, ki so v človeku, da izboljša svojo lastno uspešnost in postane to, kar je lahko.

Omejitev ni, postavljamo si jih le sami.

Pravila po katerih živimo, so le naše posplošene izkušnje in ne dejstva, čeprav jih pogosto tako razumemo.

Vas zanima več?

>> Preberite več o coachingu

Več naših prispevkov